Gulerodsbrød med surdej

Denne opskrift på gulerødsbrød har jeg udviklet, så det bages med meget lidt surdej. Dejen kan således passe sig selv mens jeg går i haven hele dagen. Dejen røres om morgenen og brødet formes om aftenen.
Brødet indeholder kun 15% fuldkornsmel, jeg bruger ofte en blanding af durum og hvede, men jeg tror det er lige meget hvad man vælger, det ert så lidt at det ikke påvikrer dejens styrke.

Ingredienser:
700g lunken vand
10g surdej
16g salt
150g fint revne gulrødder*
15g sesamfrø (jeg bruger de sortem så de er synlige i brødet)
25g hørfrø
150g fuldkornsmel
250g manitobamel
500g hvedemel

* Gulerødder finde i mange farver – vælg dem du synes best om. De kan være svære at finde, jeg har købt dem fra Rema og Aarstiderne i efteråret.
Du får 2 større eller 3 mindrebrød af denne portion.
Jeg bager med økolomel fra Grøn Balance som købes i Spar/Menu.


Bagerprocenter:
Surdej 1%
Hydrering 70% + væsken i gulrerødderne
Salt 1,6%
Frø: 4%
Gulerod 15%
Fuldkornsmel 15%

Alle ingeridenser blandes i røremaskinen og æltes sammen til der ikke længere er vådt mel i skålen, ca 3 minutter. Lad dejen stå tildækket i røremaskinen i ca. 2 timer og ælt den derefter i 6-8 minutter ved høj hastiged, til den slipper skålen.
Flyt den over i en lukket hævekasse og lad den hæve i 12-15 timer med 1 enkelt foldning efter ca. 4 timer. Hvis du rører dem om morgene passer det med at den æltes anden gang når du holder kaffepause og den foldes ved froskot tid.
12-15 timer senere plejer det med at passe at brødene skal formes formes og lægges i hævekurv. Brødene stilles derefter på køl. Er det blevet for sent på aftenen, så sker der ikke noget ved at dejen sættes på køl natten over og brødene først formes næste morgen. OBS at en dej som tages ud af køleskabet, skal lige varmes op til 18 grader før den håndteres.
Brødene kuldefermenteres fra 12-48 timer før de bages.


Bagning:
Ovnen varmes op med enten bagestål eller gryde til 230 grader i en time.
Når brødet sættes ind i ovenen sænker jeg temperaturen til 210 grader. De store brød bager jeg i 25 min, de mindre i 22 minutter. ca 7 minutter før den første del af bagningen er færdig hves temperaturen til 220grader. Så tages låget af, hvis du har bagt med damp, fjernes denne på dette tidspunkt. Temperaturen hæves til 230 grader og rødet bager færdigt, til skorpen har den ønskede kulør.
Surdejsbrød skal køle helt af inden det skæres, ellers falder krummen sammen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *