Kroatisk Påskebrød med rosiner og citron bagt med surdej.

Opskriften til dette påskebrød indholder gær. Jeg valgte at udforde mig selv og “konverterede den” til surdej: Alle ingredienserne og mængder der har angivet i den originale opskrift skulle bruges.

Brødet er ikke af de mindst simple at bage, men det gik da.

OBS: Denne opskrift kræver en røremaskine!

Sød surdej røres aftenen før af:

  • 40g vand
  • 52g hvedemel
  • 7 g surdej
  • 11g sukker

Næste morgen koges tzangzhong af:

  • 30g hvedemel
  • 120g mælk

Det afkøles helt

Når den søde surdej er lige knap fordoblet røres dejen:

  • Hele den søde surdej tilsættes:
  • 77g vand
  • 296g mel ( god, 12%, kvalitet)
  • 39g florsukker
  • 3 store æggeblommer
  • 1 tsk fint revet citronskal
  • 2 tsk flyden vanilje ekstrakt

Æltes sammen og autolyserer i 2 timer

  • 7 g salt

Æltes i brødet til dejen slipper ælteskåle.

  • 112 g kold smør

Skæres i 1x1cm tern og æltes langsomt i dejen – obs at dejen IKKE bliver for varm!

Dejen flyttes over i en skål med låg og hæver nu ved stuetemperatur til den er 150% volumen. Jeg foldede dejen 1 gang undervejs i hævningen.

20 min før dejen er færdighævet forbereder du rosinerne:

  • 2,5dl gyldne eller grønne rosiner overhældes med:
  • 60 ml mørk rom
  • 60 ml amoretto
  • 60 ml kogende vand

Rosinerne står i lagen i 20 min. Væsken hældes af, rosinerne afdryppes i en sigte – husk at gemme lagen. Rosinerne lamineres nu ind i dejen. Mangler du væske til bordet, så brug væsken som rosinerne lå i.

Dejen lægges sammen igen 1/3 + 1/3 + 1/3 så rosinerne er fordeles mellem alle lagene.

Til slut skæres dejen i 3 baner som snoes. Det er besværligt da det hele er ret fugtigt.

Nu formes brødet: de snoede dejene lægges i en spiral på et stykke bagepapir. Hvis det er muligt skal dejen i midten være lidt højere end det længere ude.

Dejen hæver 2-3 timer ved stuetemperatur og stilles på køl natten over.

Næste dag opvarmes ovnen til 180 grader.

Piske et æg med 1 spsk fløde og pensel brødet.

Bages 30-35 minutter. Bliver brødet meget mørkt i kuløren, så læg et stykke staniol over.

Afkøles 20 min og dekoreres med glasur lavet af florsukker, vaniljesukker og væskerne fra rosinerne.

Brødet køles helt af og spises.

Det smager himmelsk!!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *