Udstyr til surdejs­bagning

Dette er en beskrivelse af de ting jeg efterhånden har samlet mig i mit køkken til at lave dejen til mine surdejsbrød. Udstyr til surdejbagning gør livet lidt lettere.

Forklæde

–  det grisser rigtigt meget at rode med surdej, idet dejen er klistret og man ofte har våde fingre. Både du og dit køkken bliver nemt mærket af at der arbejdes med dej.

Køkkenvægt 

Det er helt umuligt at bage med surdej efter rummål. Vægten må ikke være for gammel og unøjagtig, da få grams unøjagtighed fuldstændig ændrer en dej.

Termometer

Når man bager med surdej er det vigtigt at kunne styre og kontrollere temperaturen. I sommeren 2018 hvor det var enormt varm ude gik der helt kuk i mine fermenterings- og hævetider. Jeg måler dejtemperaturen løbende i fermenteringsprocessen.

Røreskåle 

Jeg ælter mine deje i en 4 liters Margretheskål. Faktisk bruger jeg 2 af dem, idet dejen når den skal fermentere lægges over i en ren skål uden melrester i.

“Badehætte af plastik”

Har man ikke en røreskål med låg; jeg har ikke kunne finde en — er løsningen at bruge badehætte til at sætte hen over dejskålen, mens dejen fermenterer. LiDL har tidligere solgt disse billigt. 

Plastikkasse med låg

Som et alternativ til en røreskål med en badehætte på kan man anvende en plastikkasse med låg, så længe denne er godkendt til opbevaring af fødevarer. Jeg var så heldig at jeg fik købt en del af sådanne kasser i IKEA  (Tilslutta-serien), men de er desværre holdt op med at markedsføre dem.

Dejskraber

En dejskraber er uunværlig når dejen skal skæres og brødene formes. Den bruges både til at dele dejen med, til når dejen skal strammes op og til at flytte på den formede eller uformede dej, så man ikke får trykket al luften ud af dejen og derved ødelagt brødet.

Dejskraber– fåes i flere størrelser

Hævekurve

Man kan sagten hæve surdejsbrød i en brødform, men dejen er som regel stærk nok til at brødet kan stå selv under bagning. Derfor er det en fordel at hæve brødet  i en form som det kan vendes ud af inden det skal bages. Det kan være en regelret hævekurv eller blot en skål man iøvrigt har i sit køkken som blot beklædes med et godt slidt viskestykke. Uanset hvilken løsning man vælger skal brøddejen, hævekurven eller viskestykket beklædes med en blanding af mel og rismel for ikke at klistre fast inden det skal ud.

Hævekurve i flere størrelser

Bagesten, bagestål eller støbejernsgryde.

Bagesten/bagestål

Formålet med en bagesten eller et bagestål er at den store masse sikrer at ovntemperaturen ikke ændres væsentligt når dejen sættes ind; det vil nemlig påvirke den måde brødet bager på.

Støbejernsgryde

Et alternativ til en bagesten er at bage brødet i en gryde. Her er det den tunge grydes masse, som sikrer at temperaturen ikke ændres når brødet kommer i ovnen. Fordelen ved en gryde er at der inde i gryden dannes damp (fra den væskeholdige dej). Denne damp er den aller vigtigste faktor ved bagning af en surdejsbrød. Dette kan en dampovn klare helt selv hvis man har en sådan. Der findes meget dyre støbejernsgryder (700-1500kr) og så er der de billige. De dyre er fra firmaerne Staub, Le Creusset eller Lodge. De første 2 købes i DK i isenkramforretninger, den sidste hos Amazon. De billige koster mindre end 200kr og sælges i Lidl, Aldi eller den blå avis.
Jeg har 2 gryder, en af hver kategori. Den billige har jeg lidt på fornemmelse af at låget er blevet skævt, fordi dampen slipper ud under bagningen hvilket er noget skidt.
 Jeg har forsøgt at bage i en aluminiumsgryde, det virket ikke da metallet lynhurtigt køles af når ovnen åbnes. Brødet hæver derfor ikke tilstrækkeligt under bagningen.

Pizzaspade

Det er desværre rigtigt nemt at brænde sine  fingre og underarme på den varme gryde når deje skal ud og ind af ovnen. Jeg fik derfor 2 pizzaspader i julegave sidste år og de har været brugt flittigt siden. Dem ville jeg ikke undvære. 
Til det formål har jeg endvidere købt nogle grillhandsker som jeg tager på når jeg flytter rundt på lågene på de meget varme, tunge støbekernsgryder. 

Ur eller anden timer

Et ur eller en timer – det er rigtigt nemt at glemme dejen under fermenteringen og så er det hele spildt.

En kniv

En skarp kniv til at snitte dejen med lige inden det skal i ovnen. Her bruger jeg blot et barberblad som jeg holder mellem fingrene — det synes jeg er det letteste at styre. Man kan købe en speciel kniv kaldet en lame til formålet. Jeg har faktisk en, men jeg synes ikke om at bruge den.

Beholder til opbevaring af din surdej

Surdejen er sur og må derfor ikke opbevares i en beholder af metal, idet syren arbejder med metaller og du og din surdej derved forgiftes. Glas, keramik eller plastik anbefales. Jeg bruger et 700ml Weck sylteglas da låget ikke sidder fast på glasset. Dette er vigtigt idet dejen jo er en levende organisme og den derfor skal kunne trække vejret. Endvidere mener jeg det er rart at kunne se luftudviklingen og derved vide at surdejen er klar når den bruges til bagning.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *