Lakse og spinat-tærte med fuldkornsbund

Inspirationen til denne tærteopskrift kommer fra porretærten i Kirsten Høgh-Larsens kogebog om Pier, Postejer Pizza og Pandekager fra 1993. Jeg kan godt lide at have lidt fuldkornshvedemel i mine tærtebunde, både fordi det smager godt, men også fordi det gør den fede tærtebund lidt sundere.

Bund

 •   100g Hvedemel,
 •     80g Gramhamel ( el Fuldkorns spelt el. ølandshvede)
 •     80g Usaltet smør
 •          1 Æg,
 • ½ tsk Fint salt
 • ca 2 spsk Iskoldt vand.

Jeg vejer melet direkte i min  foodprocesser. Det kølskabskolde smør skæres i tykke skiver med en ostehøvl og lægges i melet, så det skiverne ikke rører hinanden. Så køres maskinen til smørret er helt findelt og blandingen ligner revet ost. Ægget tilsættes  sammen med 1 spsk vand. maskinen køres igen og den sidste spsk vand tilsættes til dejen har den rette konsistens, dvs. hænger pænt sammen. Dejen skal ikke køres længere end lige højst nødvendigt at da tærtebunden eller ikke bliver sprød.

Mel, salt og iskoldt skiveskåret smør i foodprocessoren
Ægget tilsættes når smørret er hakket så fint at det begyndender at ligne revet ost

Med denne metode tager dejen nærmest ingen tid at lave!

Dejen hældes over i tærtefadet og presses med fingrene ud i bunden og langs kanten

Dejen presses ned i en tærteform og afkøles i  mindst en time inden den forbages  i 12 minutter ved 190 grader, før den fyldes og bages færdig.

Når jeg forbager tærten prikker jeg den først med en gaffel. Så lægger jeg et stykke bagepapir oven på dejen og så har jeg nogle kidney-bønner som jeg kun bruger til det formål som jeg lægger oven på papiret, så bunden ikke løfter sig under bagningen. Disse bønner kan afkøles og bruges til det sammen næste gang. (Man kan også købe nogle autoriserede stenkugler til det samme, dem så jeg i Magasin forleden, men jeg bruger altså det andet trick, det er meget billigere.)

Nogle opskrifter bruger at pensle den forbagte bund med æggehvide, og bage den i yderligere 5 minutter. Herved undgår du at væden løber ned i bunden og den bliver våd. Jeg bruger ikke dette skridt, da jeg ikke har problemer med den våde bund.

Fyld

Et af familiens mest værdsatte fyld er Laks og spinat.

 • 500g Frisk spinat
 • 200g Røget Laks
 • 50-100g Mozarella
 • 2 Æg
 • 3dl Skummetmælk
 • Salt, Peber frisk revet muskatnød

Spinaten rengøres omhyggeligt, da frisk spinat ofte indeholder store mængder jord. De tykke stængler fjernes og spinat bladene blancheres kortvarrigt i kogende vand. Spinaten drænes i en sigte. Når det ikke er våd længere hakkes den groft. Spinaten lægges på tærtebunden.

Æg og mælk piskes sammen. Salt, peber og muskatnød tilsættes. Æggestanden hældes over fyldet. Laksen fordels dekorativt oven på spinaten. Der kan evt drysses med Mozarella det bliver det lidt lækrere af.

Tærten bages ved 220 grader i ca 25 minutter.

Serveres lun, men kan også serveres kold.

Tærten kan laves før serveringstidspunktet. Den tåler at fryses.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *